Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Π.Ε.Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Μέσα σε ανέμους απολιτιστικοποίησης που σαρώνουν τα πάντα, είναι πράγματι ελπιδοφόρο, πολίτες αυτού του τόπου να στοχεύουν σε μια άμεση και ουσιαστική επικοινωνία σχολείου – κοινωνίας με δίαυλο τον πολιτισμό. Όταν μάλιστα εμπιστεύονται τους μαθητές και τους δίνουν τη δυνατότητα όχι μόνο να δημιουργήσουν αλλά και να διακινήσουν και «εκτός των τειχών» του σχολείου τις δημιουργίες τους, ενισχύουν «αντιστάσεις» σε μια εποχή αυτάρεσκη, εγωκεντρική, τρομακτικά ανταγωνιστική, γεμάτη αστάθεια, αβεβαιότητα και ταχύτητα.
Η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς έδωσε τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και γονείς να αφαιρέσουν λίγο αυτό το βαρύ «σιδερένιο πουκάμισο» που «φοράνε» καθημερινά στα παιδιά-φτιαγμένο με τις προσδοκίες, τις φιλοδοξίες και τα προσωπικά τους απωθημένα- και να τα αφήσουν για λίγο ελεύθερα να αναπνεύσουν το οξυγόνο της ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας. Η ανταπόκριση των μαθητών επιβεβαίωσε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό απέδειξαν ότι μέσα σε ένα ασφυκτικά γεμάτο ημερήσιο πρόγραμμα αναζητούν τρόπους και τόπους διαφυγής μακριά από τη «στημένη» καθημερινότητα των ενηλίκων. Οι νέοι των υπερσύγχρονων κινητών, των μηχανών αναζήτησης και των «έξυπνων» gadgets, διαθέτουν πλούσια φαντασία που – ευτυχώς – δεν εξαντλείται στα τηλεχειριστήρια των videogames και στα γεμάτα life style ρούχα τους. Σ’ ένα μοναχικό κόσμο, όπου κυριαρχεί η βιομηχανία των ψευδαισθήσεων και η αποθέωση των αριθμών όχι μόνο διατηρούν τα αυθεντικά υλικά της ψυχής τους, αλλά μπορούν με αυτά να χτίσουν πολιτισμικές γέφυρες. Μέσα απ’ τις φωτογραφίες με τις οποίες συμμετείχαν στο διαγωνισμό, χάρισαν ευκαιρίες για μια άλλη «ανάγνωση» του κόσμου: πλάγια, διακεκομμένη, ερεθιστική, πυρετική, διαμπερή. Έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα πολιτισμού, μιας άλλης οπτικής, σε μια κοινωνία που νοσεί εγκλωβισμένη στη «χρυσόσκονη» του πλασματικού και του εφήμερου…
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η συζήτηση που άνοιξαν αυτοί οι μαθητές μέσω της καλλιτεχνικής τους έκφρασης πρέπει να συνεχισθεί. Οι άνθρωποι της εκπαίδευσης καλούνται να βρουν τρόπους και τόπους.
Ήδη ο νέος Διευθυντής της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας κος Γεώργιος Γκάρτζιος δεσμεύτηκε η έκθεση να στεγαστεί σε κάποιο Δημοτικό Σχολείο – το 4ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς ανταποκρίθηκε θετικά – ώστε ομάδες μαθητών με τους δασκάλους τους να αξιοποιήσουν το φωτογραφικό υλικό με δραστηριότητες της σχολικής καθημερινότητας (παραγωγή λόγου, αφήγηση, δραματοποίηση, εικαστικά, μουσική ακρόαση και δημιουργία κ.ά.).
Αυτό θα είναι το καλύτερο βραβείο για όλους τους συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό – οι δημιουργίες τους θα αποκτήσουν την αυτονομία και την ευελιξία έργου τέχνης – και βέβαια το μεγαλύτερο κέρδος για εμάς τους εκπαιδευτικούς που πιστεύουμε στο όραμα ενός ανοιχτού, δημιουργικού και πάνω απ’ όλα χαρούμενου σχολείου.

Αλεξία Παπακώστα

Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε.Ν. Βοιωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: