Τον Σεπτέμβρη θα δημοσιοποιηθούν τα συμπεράσματα της αυτοψίας που πραγματοποίησε την Τετάρτη η επιτροπή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την περιοχή του δήμου Χαιρωνείας όπου έχει σχεδιαστεί η δημιουργία και λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 447 MW της ENELCO. Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε προκειμένου να το ΚΑΣ να διαμορφώσει τελική άποψη για το αν η κατασκευή και λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας επηρεάζει το περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο και διαταράσσει την αρχαιολογική ταυτότητα της περιοχής. Σύσσωμη η νομαρχιακή και η τοπική αυτοδιοίκηση στήριξε τις θέσεις των Δήμων Χαιρωνειας και Δαύλειας για να μην επιτραπεί η κατασκευή της μονάδας ενώ βροντερό παρόν έδωσε η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον και άλλες οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Βοιωτίας φωνάζοντας συνθήματα, και αναρτώντας πανό διαμαρτυρίας στον χώρο.
Απόντες ήταν οι βουλευτές του νομού Βοιωτίας παρά το ότι είχαν κληθεί εγκαίρως.
Η διατήρηση του αγροτικού και αρχαιολογικού χαρακτήρα της περιοχής και η περιβαλλοντική μόλυνση που θα προκύψει ήταν οι βασικοί λόγοι άρνησης που προβλήθηκαν από τους φορείς της Βοιωτίας.
«Μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε στην επιτροπή του ΚΑΣ – τόνισε ο Δήμαρχος Χαιρωνειας και Πρόεδρος ΤΕΔΚ Βοιωτίας κ. Νίκος Παπαγγελής - τις θέσεις του δήμου Χαιρώνειας οι οποίες ήδη γνωστές. Εμείς θέλουμε τον χαρακτήρα της περιοχής μας να παραμείνει έτσι όπως είναι εδώ και 3.000 χρόνια. Δηλαδή αγροτικό περιβάλλον για το οποίο έχουμε επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δε έργα αναδασμών και κλειστά αρδευτικά δίκτυα. Η οποία παρέμβαση θα διαφοροποιήσει αυτόν τον χαρακτήρα. Ο χώρος μας είναι διάσπαρτος από αρχαιολογικά μνημεία. Στο τομέα αυτό έχουμε επενδύσει και εργαστεί σκληρά ώστε να καταφέρουμε να αναδειχθούν και να αναβαθμιστεί η περιοχή». Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγγελής παρουσίασε στην επιτροπή του ΚΑΣ έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό για τις δράσεις που αναπτύσσονται και αυτές που έχουν σχεδιαστεί για την περιοχή σηματοδοτώντας παράλληλα την πολιτική χροιά του όλου ζητήματος και προκαλώντας του βουλευτές του νομού να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να στηρίξουν την άποψη της τοπικής κοινωνίας.
Εκτός όμως από την περιοχή του Δήμου Χαιρωνείας που θα θιγεί στην περίπτωση της υλοποίησης του έργου στον Αγ. Βλάσιο και ο Δήμος Δαύλειας πλήττεται καθώς η περιοχή γειτνιάζει. Ο Δήμαρχος Δαύλειας κ. Γεώργιος Λουκάς, εκτός των άλλων επεσήμανε: «Η μοναδική αναπτυξη που περιμένουμε είναι ήπιου τουρισμού και ήδη εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ξοδεύοντας χρήματα που περιμένουμε να αποδώσουν. Αν λοιπόν η κεντρική εξουσία αδειοδοτήσει και έχει προγραμματίσει μια τέτοια επένδυση, είναι αδιανόητο για μας η τοπική αυτοδιοίκηση να μην έχει συμμετοχή στις αδειοδοτήσεις και δεν είναι μόνο το εργοστάσιο αυτό είναι σε άλλες περιοχές της Βοιωτίας».
Ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντας τόνισε: «Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει ξεκάθαρη θέση. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το εργοστάσιο διότι θα αλλάξει την φυσιογνωμία της περιοχής. Εδώ είναι χώρος υψηλής παραγωγικότητας. Θέλουμε να προστατεύσουμε τα εισοδήματα των αγροτών της περιοχής. Επιπλέον θα δημιουργήσει και πολλά προβλήματα στο περιβάλλον». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Περγαντιά πάντως η επιτροπή ενημερώθηκε πλήρως για τις θέσεις της Βοιωτίας και έδειξε να κατανοεί το ζήτημα.
Στην συζήτηση παραβρέθηκε και έθεσε υπόψη της επιτροπής τα στοιχεία του ο κ. Αραβαντινός ως ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος για αρχαιολογικά θέματα στη Βοιωτία καθώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια διατελεί Έφορος Αρχαιοτήτων στην περιοχή.
«Δεν θα πω εγώ την σημασία των αρχαιοτήτων την ξέρει κάθε Έλληνας πολίτης. Σημασία έχει αν μπορούν τα αρχαία να είναι μαζί με την κάθε είδους ανάπτυξη και τις περισσότερες φορές μπορούν. Πάντοτε υπάρχει όμως επηρεασμός, ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά. Η περιοχή είναι από τις σημαντικότερες αρχαιολογικού χαρακτήρα περιοχές που μπορεί να φανταστεί κανείς».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου