Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΛΟ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Είναι μια από τις αλήθειες, ότι εκείνοι που μας κυβερνούν δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της συλλογικής μας σκέψης και απόφασης, καθώς η πολιτική συνδέεται άρρηκτα με την πνευματικότητα της συλλογικής συνείδησης ενός λαού!
Η πρόταση αυτή, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι αποτελεί ένα αξίωμα καθώς αποδεικνύεται ποικιλοτρόπως και θέτει την ευθύνη για τις πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις ή οι τοπικές αυτοδιοικήσεις στον καθένα ατομικά. Όταν η δράση εκείνων που έχουμε (ως πολίτες) εκλέξει να υπηρετούν τα συμφέροντα μιας χώρας ή μιας τοπικής κοινωνίας δεν συμβαδίζουν με τη λαϊκή θέληση τότε επέρχεται η αντίδραση.
Οι αναγνώστες μας μπορούν να σκεφτούν και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα από τα προαναφερόμενα. Να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν. Το να μπαίνει σε κίνηση η σκέψη των πολιτών και να αναλαμβάνει ο καθένας μας την ευθύνη των επιλόγων του ίσως και να επιφέρει ως αποτέλεσμα την σοφία και την διάκριση αλλά και την υπευθυνότητα.
Αφορμή για την έκφραση αυτών μου των σκέψεων είναι. κατά ένα μέρος. η γενικότερη παγκόσμια κατάσταση και κρίση που επικρατεί στην πολιτική και την οικονομία, αλλά και στη χώρα μας και στον κάθε δήμο και κοινότητα αυτής. Ένας καλός παρατηρητής μπορεί να εξάγει κάποια, ιδιαίτερα σημαντικά, συμπεράσματα που απορρέουν ως μαθήματα για το σύνολο της ανθρωπότητας, των λαών, των κοινωνιών αλλά και του καθενός μας.
Συμπερασματικά από τα ανωτέρω θα μπορούσαμε, ως πολίτες, να εκλάβουμε ως «μάθημα» όλα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Λιβαδειάς. Αντίστοιχα βέβαια και όλοι όσοι εμπλέκονται με τη διοίκηση του Δήμου και την αντιπολίτευση!
Θα κάνω μια προσπάθεια να μην χρησιμοποιήσω γλώσσα και σκέψη κρίσης αλλά διάκρισης, καθώς κατανοώ, πλέον, αρκετά το ρόλο που καλούμαι να παίξω μέσα από την δημοσιογραφική ιδιότητα, αλλά και την ευθύνη (απέναντι στους λίγους ή πολλούς αναγνώστες) όχι μόνο της μεταφοράς της είδησης αλλά και της παρουσίασης της, απαλλαγμένης από το πέπλο της αγνοίας.
Πρώτα απ’ όλα, εκείνοι που μας υπηρετούν θα έπρεπε να είναι το δείγμα του ποιοι είμαστε εμείς, ο καλύτερος εαυτός μας ή έστω ο μέσος όρος της συλλογικής μας συνείδησης. Και φυσικά όχι, το αποτέλεσμα των προσωπικών, ανούσιων τις περισσότερες φορές, ρουσφετιών! Όχι, δεν αναφέρομαι στην «ιδανική πολιτεία» αλλά στην ανάγκη μιας αντικειμενικής προσέγγισης, που κρίνεται πλέον απαραίτητη για την απρόσκοπτη συνέχιση ή αναβίωση ή γένεση, αν προτιμάτε, του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Αφορμή για όλες αυτές τις σκέψεις, έχουν ως τώρα υπάρξει όλες οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν υποστηρίζω ότι στις προηγούμενες συνθέσεις υπήρχε τελειότητα, ωστόσο υπήρχε περισσότερος σεβασμός στους θεσμούς και τα πρόσωπα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν έντονες αντιπαραθέσεις.
Λαμβάνοντας υπόψιν όσα διαδραματίζονται εντός της αίθουσας των συνεδριάσεων αλλά και όσα, σύμφωνα με γραπτές και προφορικές δηλώσεις ακόμη και δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, διαδραματίζονται μέσα στα γραφεία του Δημαρχείου (πχ παραίτηση Γ.Τόλια) καθώς επίσης σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες δηλώσεις του ίδιου του Δημάρχου Λεβαδεων κ. Δημητρίου Τσιφή, η τωρινή Δημοτική Αρχή δεν κατορθώνει να αποδεικνύει ότι σέβεται ούτε καν τις ίδιες της τις επιλογές!
Τελευταία ο κ. Τσιφής προχώρησε σε δηλώσεις ότι «σπρώχνει» τους αντιδημάρχους προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και ούτε λίγο ούτε πολύ το συμπέρασμα που βγήκε ήταν πως δεν ήταν ικανοποιημένος από την απόδοση τους καθώς χρειαζόταν «δέκα φορές τη μέρα» σπρώξιμο! Όταν κάποιος δεν κάνει τη δουλειά του η επόμενη κίνηση είναι να τον στείλεις να κάνει κάτι άλλο. Αυτά λέει η κοινή λογική. Μια κοινή λογική που χρησιμοποίησαν συνάδελφοι δημοσιογράφοι, προφανώς στην προσπάθεια τους να αφαιρέσουν το πέπλο της άγνοιας από την είδηση και να μην τη δώσουν «αμασητί» στους πολίτες! Αν και η ίδια η δήλωση του Δημάρχου δε φαίνεται να θορύβησε κανέναν από τους αντιδημάρχους, ωστόσο η είδηση καταγεγραμμένη, ενόχλησε! Αποτέλεσμα, η αποστολή Δελτίου Τύπου από τον δήμαρχο λεβαδεων κ. Δημήτρη Τσιφή με το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, για όλα φταίνε οι …δημοσιογράφοι και τα δημοσιεύματα! Βέβαια αυτή είναι μια κοινή πρακτική που ακολουθεί ο κ. Τσιφής κάθε φορά που οι δηλώσεις του τον φέρνουν σε δύσκολη θέση. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι στο Δ.Τ. δεν παίρνει πίσω τα λόγια του ο κ. Τσιφής ωστόσο ευχαριστεί τους «συνεργάτες αντιδημάρχους», αυτούς που «σπρώχνει δέκα φορές τη μέρα» για την ανιδιοτελή προσφορά τους!
Αν και έχουμε ανεξάντλητο χιούμορ αδυνατούμε να κατανοήσουμε αυτή την συμπεριφορά αλλά και την στάση των αντιδημάρχων οι οποίοι δεν εθίχθησαν ποσώς!

3 σχόλια:

agios thomas είπε...

Εξαιρετικό άρθρο.

Δεν ξέρω για τη μαγειρική, αλλά στο γράψιμο (...με τη καλή έννοια) έχεις ταλέντο.

keep posting

Μαρία είπε...

Ευχαριστω για τα καλά σου λόγια...
δοκίμασε και καμια συνταγή, αν δε σου πετυχει... ε, δε θα φταίω εγω...(χιχιχι)

apollo είπε...

e-efimerida εξαιρετικό!

καλά να περάσεις στις διακοπές σου