Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

«Οι Φίλοι του Παραδοσιακού Σπιτιού του Αγίου Σπυρίδωνα»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τίτλος:
Την ηθική υποστήριξη του κκ. Ιερωνύμου
ζητούν κάτοικοι του Αγίου Σπυρίδωνα
Υπότιτλος:
Διακαής πόθος τους παραμένει η σύσταση ενός Μουσείο στο τόπο τους

Μοναδικός τους όνειρο είναι η ανάδειξη και διατήρηση της λαογραφικής μας παράδοσης και μοναδικός τους στόχος η προσέκλυση ενδιαφέροντος στον τόπο τους! Ο λόγος – για μια ακόμη φορά – για την επιθυμία μιας μεγάλης ομάδας πολιτών του Αγίου Σπυρίδωνα που με μπροστάρισσα την Βαρβάρα Γιαννακίτσα έχει καταθέσει ουκ ολίγες προτάσεις – προφορικά και γραπτά – προς τον Δήμο του Ορχομενού προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλία να στεγάσει σε μια μόνιμη έκθεση μια μεγάλη λαογραφική συλλογή, αντικειμένων, ρούχων, κεντημάτων ακόμη και χειρόγραφων, όμως μέχρι σήμερα δεν βρήκαν ανταπόκριση. Σε συνέχεια, μάλιστα, των προσπαθειών τους, ζήτησαν στις αρχές του χρόνου με επιστολή τους την ηθική υποστήριξη του από Θηβών και Λεβαδείας και νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών κκ. Ιερωνύμου, προκειμένου να υπογράψει πρώτος – τιμητικά – την λίστα με τους εθελοντές εκείνους που θα συστήσουν τον φορέα διεκδίκησης του έργου που ακούσει στο όνομα «Οι Φίλοι του Παραδοσιακού Σπιτιού του Αγίου Σπυρίδωνα» .

Πικραμένοι και απογοητευμένοι από την έλλειψη ενδιαφέροντος του Δήμου Ορχομενού να στηρίξει αλλά κυρίως να αποδείξει έμπρακτα πως φροντίζει για τη διατήρηση των παραδόσεων του τόπου του, μεγάλη μερίδα κατοίκων στον Άγιο Σπυρίδωνα Βοιωτίας καταφεύγει πλέον στην πατρική αγκαλιά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερωνύμου προκειμένου να ζητήσει την ηθική συμπαράστασή του στο όνειρο που για πολλά συνεχόμενο χρόνια παραμένει απραγματοποίητο!
Με επιστολή τους, που υπογράφει συμβολικά η μπροστάρισα αυτής της ιδέας, η κα. Βαρβάρα Γιαννακίτσα, οι κάτοικοι του Αγίου Σπυρίδωνα θυμίζουν στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμο την φυσική του παρουσία στην έκθεση Λαογραφίας που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Ορχομενού στην αίθουσα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ενορίας της Σκριπού στις 6 Ιανουαρίου 2004, και στην οποία ο Επίσκοπος Θηβών και Λεβαδείας είχε επιβραβεύσει την κυρία Γιαννίτσα για την προσφορά της στην διατήρηση των λαογραφικών μας παραδόσεων.
«Προσωπικά, εσείς τότε, είχατε παροτρύνει τους παριστάμενους πολιτικούς να συνδράμουν τις προσπάθειες τις δικές μου αλλά κυρίως της Ενορίας της Σκριπούς έτσι ώστε η συλλογή αυτή να στεγαστεί μόνιμα σε ένα Λαογραφικό Μουσείο στα κελιά της Εκκλησίας, όπως έχει καταγραφεί και στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΣΠΕΠΗ ΟΡΧΟΜΕΝΙΩΝ» που σας επισυνάπτω καθώς και στον τοπικό Τύπο για να σας θυμίσω καλύτερα το γεγονός της αναφοράς μου » αναφέρει στην αρχή της επιστολής της η ακούραστη και γεμάτη διάθεση για δημιουργία κ. Βαρβάρα.
«Οι αναμνήσεις αυτές θα με συνοδεύουν πάντοτε στη ζωή μου ενώ το μετάλλιο που μου προσφέρατε και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την συγκεκριμένη και ιστορική πλέον βραδιά κοσμούν το πιο ξεχωριστό σημείο του σπιτιού μου. Τα χρόνια πέρασαν για όλους μας, όμως, η επιθυμία μου να στεγάσουμε τόσο την συγκεκριμένη συλλογή όσο και ο,τι άλλο έχουμε συλλέξει το επόμενο διάστημα από την περιοχή του Ορχομενού και όχι μόνο, δεν κατάφερε να γίνει ακόμη πραγματικότητα.
Παρά την ηλικία μου, με συμπαραστάτες την οικογένειά μου, τον εφημέριο της ενορίας μου πατέρα Σεραφείμ Αλεξανδρίδη, τον εφημέριο της Σκριπούς πατέρα Χαράλαμπο Χατζηχαραλάμπους, του Προέδρου του Αγίου Σπυρίδωνα κ. Σπύρου Κατσούλη και Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Ορχομενού και επειδή οι εργασίες αποπεράτωσης της αποκατάστασης των κελιών στην Εκκλησία της «Παναγίας της Σκριπούς» δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, συνέχισα να ελπίζω πως το έργο αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον, στον τόπο που ζω, το μικρό αλλά νοικοκυρεμένο χωριό του Αγίου Σπυρίδωνα. Για το λόγο αυτό σκεφτήκαμε όλοι μαζί να καταθέσουμε μια πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο που ακούει στο όνομα «Το Παραδοσιακό Σπίτι του Αγίου Σπυρίδωνα», πρόταση την οποία επίσης σας επισυνάπτω και για λόγους οικονομίας του χρόνου σας δεν σας επαναλαμβάνω» συνεχίζει η επιστολή της κ. Γιαννακίτσα. Και καταλήγει προς τον Σεβάσμιο Ιεράρχη μας. «Μακαριότατε, για άλλη μια φορά προσκυνώ το πετραχήλι σας και σας ζητώ να μου παράσχετε για δεύτερη φορά την ηθική σας υποστήριξη στην πρότασή μας αυτή, που στόχο έχει την διατήρηση και ανάδειξη κάποιων σπάνιων λαογραφικών αντικειμένων καθώς και τη δημιουργία ενός προορισμού προς το χωρίο μας που, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, βρίσκεται πάνω στον άξονα Κάστρου – Δελφών. Εκφράζοντας μια μεγάλη μερίδα των συγχωριανών μου, θα θεωρήσουμε μεγάλη μας τιμή να υπογράψετε πρώτος την λίστα των Δημοτών που υποστηρίζουν τη σύσταση αυτού του χώρου, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν και τις οποίες, θεωρούμε, πως με την υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με ευκολία. Με τη βοήθεια του Θεού και της δική σας παρέμβασης, είμαστε βέβαιοι πως η επιθυμία μας μπορεί να πάρει σάρκα και οστά.
Ο ενθουσιασμός της ανάδειξής της προσωπικότητάς στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος παραμένει για όλους ακόμη έντονος παρά τη λύπη μας για την φυσική σας «απομάκρυνση» από την τοπική μας Εκκλησία.
Ευχόμαστε ο Θεός να χαρίζει μακροζωία, δύναμη και φώτιση στο ιστορικό σας καθήκον!». Με τα λόγια αυτά ολοκληρώνει την επιστολή της προς τον Μακαριότατο κκ. Ιερώνυμο η κ. Βαρβάρα Παπαγιαννάκη – Γιαννακίτσα, επιστολή που κοινοποιεί επίσης προς τον Δήμαρχο Ορχομενού κ. Λουκά Υπερήφανο καθώς και προς τον Τοπικό Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: