Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Eρώτηση για τις συγχωνεύσεις των σχολείων στην Στερεά Ελλάδα

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις. Σε κατάληψη βρίσκονται τα γυμνάσια Αγίου Δημητρίου του νομού Βοιωτίας, (μεταφέρεται στον Ορχομενό), Ομβριακής του νομού Φθιώτιδας, (στο Δομοκό), Πολυδρόσου του νομού Φωκίδας (στη Γραβιά) ενώ αντιδράσεις σημειώνονται και στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας για τη συγχώνευση του γυμνασίου με της Αντίκυρας, στο Παύλο Βοιωτίας για τη συγχώνευση του γυμνασίου με το 1ο Ορχομενού, για τη συγχώνευση των 17ου και 23ου Δημοτικών Σχολείων, περιοχές Δοκού και Αγίας Ελεούσας Χαλκίδας, για το Δημ. Σχολείο Βατώντα που μεταφέρεται στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αρτάκης, στον Δήμο Αγράφων για τις συγχωνέυσεις των δημοτικού Νέου Αργυρίου με το Δημ. Σχολείο Δαφνούλας, Κέδρων με το Ραπτόπουλο και Τοπολιάνων με το Καστράκι Βελαώρας, το 1ο κ 2ο Γυμνάσιο Άμφισσας που συγχωνεύονται σε ενιαίο Γυμνάσιο.

Μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων καταγγέλουν τις επιπτώσεις από τις συγχωνεύσεις όσο και το γεγονός ότι έγιναν με μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων. Όπως επισημαίνουν το μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, το γυμνάσιο της Ομβριακής έχει ικανοποιητικό αριθμό μαθητών (45) ενώ αναμένεται από τον Σεπτέμβριο να αυξηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι Ομβριακή και Δομοκός απέχουν περίπου 7 χιλιόμετρα. Επίσης λάθος θεωρούνται στην περιοχή της Χαλκίδας οι συγχωνεύσεις 17ου και 23ου Δημοτικών Σχολείων, γιατί οι περιοχές Δοκού και Αγίας Ελεούσας είναι αναπτυσσόμενες. Το 23ο που θα δεχθεί τους μαθητές του 17ου, δεν έχει χώρους, ενώ το 17ο έχει αποκτήσει νέες υποδομές που κόστισαν 300.000 ευρώ και τώρα εγκαταλείπονται. Όμοια λάθος θεωρείται η συγχώνευση του Δημοτικού στον αναπτυσσόμενο Βατώντα: κλείνει ένα 4θέσιο Δημοτικό με άνεση χώρων για να στοιβαχθούν σε προκάτ αίθουσες του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αρτάκης, τοποθετημένες προ 15ετίας.

Σημαντικό πρόβλημα δημιουργεί η συγχώνευση τριών σχολείων στον πανέμορφο αλλά ορεινό και δύσβατο Δήμο Αγράφων. Τόσο ο Δήμαρχος Αγράφων και το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και οι κάτοικοι των περιοχών, ζητούν να αναιρεθεί η απόφαση αυτή, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι κατά τη χειμερινή περίοδο, προκαλούνται πολλά προβλήματα λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών, που δυσκολεύουν τη μετακίνηση των κατοίκων από περιοχή σε περιοχή. Με βάση τη σχετική απόφαση του Υπουργείου, οι μαθητές από τα Κέδρα θα πρέπει να διανύουν καθημερινά 32 χλμ για να πηγαινοέρχονται στο Ραπτόπουλο διαδρομή που ειδικά το χειμώνα είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ΚΤΕΛ και ιδιοκτήτες ταξί, είναι απλήρωτοι για το μεταφορικό τους έργο με μαθητές από την προ συγχωνεύσεων περίοδο. Τώρα γονείς και μαθητές καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες μετακινήσεις χωρίς εγγυήσεις για την μεταφορά από δω και πέρα και χωρίς εξηγήσεις από πού θα βρουν πόρους οι νέοι Δήμοι για να συντηρήσουν τα σχολεία και να μεταφέρουν μαθητές.



Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο περιφερειάρχης:

Τι προτίθεται να κάνει για τις συγχωνεύσεις που προκαλούν μείζον πρόβλημα για τις καθημερινές μετακινήσεις και τη λειτουργία των σχολείων όσο και για την εγκατάλειψη και των μαρασμό των μικορότερων οικισμών της περιφέρειας;



Δέσποινα Σπανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: